söndag 16 maj 2010

Veckans husman: Kalops

Oh myyy lord! Hederlig kalops som fått puttra i fleeera timmar! Bra kött regerar!

1 kg nötinnanlår
2 gula lökar
1 röd lök
3 lagerblad
2 kryddpepparkorn
4 svartpepparkorn
2 msk kalvfond
3 morötter
färsk 'svedd' svamp (dvs brynt innan nedstoppning i gryta )
Vitpeppar & Salt

1 1/2 dl kaffegrädde och lite mjöl för redning

Bryn köttet så det får lite stekyta,  krydda med salt & vitpeppar. Lägg över i en gryta. Bryn sedan löken och häll över detta i grytan med. Häll på lite vatten på stekjärnet och vispa loss alla gottigheter som fastnat, häll över i grytan.





Häll på vatten, fond, pepparkorn och lagerblad. Låt puttra lääänge! (Jag lät det stå på i 3 timmar). Fyll på vatten under tiden. Sila sedan såsen så den uppluckrade löken försvinner. Häll på morötte, svamo och redning (kaffegädde + mjöl). Låt koka upp. Servera med potatis & rödbetor. Vi hade även tomat med basilika till - hade en massa basilika hemma.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar